Krzewinka o delikatnych, nitkowatych, płożących się pędach dł 10-40 cm. Kwitnie VI-VII. Owoce dojrzewają od VIII. Dojrzałe jagody są czerwone niemal przejrzyste, lśniące soczyste o kwaskowatym smaku zawierają dużo witaminy C. Owoce bardzo trwałe, mogą pozostawać na roślinie przez całą zimę. Z owoców można wyrabiać galaretki, konfitury, dżemy, kisiele, soki, syropy, tzw. żurawiny do mięsa oraz konserwy. Żurawina wielkoowocowa wymaga dużej wilgotności oraz kwasowości gleby. Aby zapewnić dobry rozwój i plonowanie należy pod i na glebę torfową rozesłać warstwę piasku grubości 6-10 cm. Sprzyja on lepszemu i głębszemu zakorzenieniu się żurawiny. Roślina ta doskonale znosi okresowe zalewanie wodą. Wymaga miejsca słonecznego. Przy sadzeniu rozstawa może wynosić od 20 do 40 cm.